Aurora se videti mora

Dao mi je reči: Lepota, Osvajati, Simbol, Oslo, Srbija

Ove reči su me odmah asocirale na magične lepote koje pruža priroda severa zemljine polulopte. Istina je da i naša Srbija obiluje prirodnim lepotama, veoma raznovrsnim i zanimljivim za razgledanje. Tačno je i da postoje rajevi na plažama, da vas morska voda smiruje, miris opija i opušta. Ali ko još ima takvu čaroliju na nebu? Ko još može da vas uveri da čarolija zaista postoji?

Do sada su me uglavnom privlačile popularne, poznate i atraktivne destinacije. Bitno je bilo da se ode negde gde je toplo, gde će biti divnih razgledanja, laganih šetnji i još laganije odeće. Destinacije na koje želim da putujem birala sam prema tome kakva je cena aranžmana naravno, izgled letovališta, ima li dosta mesta za provod, znamenitostima grada i tome kakva je kultura tog naroda. Htela sam da odem na putovanje tokom kojeg bih osvojila ili dopustila da me osvoje sve atrakcije grada, ali i radoznalo lutala ulicama kako bih zavirila kako u život lokalaca van strogog centra.

U ovaj izbor su se savršeno uklapala ostrva Grčke, tursko letovalište, Španija, Italija, Prag, slatka Bratislava, velelepni barokni Beč… Nezaboravne boje mora i zalasci i izlasci sunca ostrva Krita bila su divna iskustva i prikaz toga koliko priroda može divna da bude. Pamukale, ti bazeni tople mineralne vode, koji se terasasto spuštaju i prelivaju svoju divnu plavu boju vode iz nižih u više. Pogled koji se pruža je neverovatan, a kada ste u tom prirodnom imate osećaj da ste Kleopatra koja se kupa u mleku… I ne ide vam se odatle nikud. Sve slike divnih letovanja, sebično se čuvaju u sećanju, pa i neke kiše Beča, Praga, Novog Sada…ali sledeća destinacija je ipak hladni, čarobni sever.

Sada me zanima nešto sasvim drugačije: sela ili manja mesta, prekrivena snegom, sa hladnim morem, tiha, mirna i sa čarobnim prizorom neba. Dakle, izbor je Norveška.

Za naš narod kad se kaže Norveška, to je simbol uređenog sistema rada, života, miroljubivog, kulturnog sveta. A to sve ipak treba doživeti i proveriti pa nam zbog toga valja odleteti do Norveške i videti uživo kakve lepote ona krije u sebi. Oslo je glavni grad za koji svi znaju, ali ipak postoji u Norveškoj drugi gradić o kojem bih ja radije pisala ovde. Ime mu je Tromse (Tromsø). A nazivaju ga i skrivenim draguljem krajnjeg severa ili Parizom severa. Za sve one koji su za avanturu, koji su sa manjim budžetom i sigurni kada za nju mogu da izdvoje vreme, ja predlažem da putovanje samostalno isplaniraju i bukiraju online. Wizz air leti do mesta Tromse (Tromsø) iz Gdanska (Poljska). Tako da uz presedanje u njemu, koga je, takođe, interesantno posetiti, možete iz Beograda do Norveške stići po pristupačnim cenama. Ttomso je grad koji je veoma značajan zbog toga što je upravo na ovom mestu  moguće da ugledate polarnu svetlost skoro svake noći.

Pre nego što opišem šta je za mene Aurora Borealis, napisaću šta je Aurora Borealis kako nauka kaže. Ta treperava svetlost koja pleše u fluorescentnim haljinama po nebu, zapravo je posledica koja nastaje prilikom sudara velikog broja elektrona koji se kreću ka Zemlji duž njenog magnetnog polja sa česticama vazduha. Pod uticajem sunčevih zraka, atmosferski gasovi počinju da svetlucaju šarajući nebo zadivljujućim bojama. Iznad horizonta, na visini od 110-400km, nebo je obavijeno zelenim, zlatnim, ljubičastim, žutim…velom.

Zamislite vi tu zavesu koju nebo spusti i to iznad vode. Pa se i na njenoj površini i u vazduhu pravi obojena magla. Hej pa Norvežani zaista i mogu da prodaju ,,maglu”. Ne garantuju da ćete je svaki put videti, ali ako dođete na dejt, a Aurora vas ispali, sledećeg dana možete da dođete ponovo besplatno ili da platite polovinu cene izleta kako biste joj dali priliku da se možda vidite tada. Velika je verovatnoća da ćete je videti pa zbog toga ovakva opcija i postoji. Još neke zanimljive stvari koje na turama po severu možete iskusti su vožnja sankama dok vas vuku psi, posmatranje delfina, poseta i ručak u igloima a i vožnja avionom po nebu na kojem je Aurora. Zamislite taj prizor i osećaj da plovite po šarenom, čarobnom nebu.

Spremni, polećemo?

tromso_flight_dajem ti rec

Koju biste vi najpre voleli da vidite?

Slažete li se sada da je priroda jedina koja može da stvori ovako neverovatne, blistave, čarobne i dramatične prizore? Ja na Auroru gledam kao na neko ogledalo duše majke prirode. Ovom neverovatnom nebeskom pojavom nam se priroda otvara preko nje, najiskrenije pokazujući koliko magične moći poseduje i čime sve može da učini da naše oči zablistaju a telo zadrhti.

U krajnjem slučaju, ukoliko nemate vremena ni novca za ovakvo putovanje, uvek možete da posmatrate na ovom linku kako je izgledala i da li se Aurora pojavila. Uživajte u svetlosnim igrama, za početak u mašti a ako odete da se ovoj magičnoj predstavi divite uživo, pišite nam i šaljite fotografije. 😉

P.S. I još nešto, obavezno uživajte u lososu kada odete u Norvešku, zemlju koja ostvaruje rekordnu zaradu od prodaje ovog izuzetno ukusnog i zdravog delikatesa.

Još jednom, dao mi je reči: Lepota,Osvajati, Simbol, Oslo, Srbija

Leave a comment